9937 TM Meedhuizen
€ 600.000,- k.k.
In de periode van 1927 tot 1929 werd het Woldjerspoor tussen Groningen en Weiwerd aangelegd. Een spoorlijn die maar kortstondig in gebruik is geweest, aangezien het in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog al werd opgeheven. De stationsgebouwen die er in die periode werden gerealiseerd kregen een eenduidige uitstraling doordat ze door dezelfde architect werden ontworpen. Architect Ad van der Steur ontwierp namelijk deze zeven stationsgebouwen volgens wat later het ‘standaardtype Woldjerspoor’ werd genoemd en werden gebouwd door bouwbedrijf Van der Laan uit Kollum. Zo ook het stationsgebouw van Meedhuizen - Tjugchem.
Het strakke en moderne ontwerp van het gebouw is beïnvloedt door onder andere de ‘Amsterdamse School’ en kan overigens direct als multifunctioneel worden beschouwd. Het gebouw bestaat uit drie delen, elk met zijn eigen zadelkap. Het middendeel is smal en hoog. Hierin was van oorsprong de dienstwoning in ondergebracht. Het wordt geflankeerd door twee hoge vleugels. Daarvan bevatte de hoge vleugel het loket, kantoor en de wachtkamer. De laagste en langste vleugel was de goederenloods. In dezelfde stijl was doorgaans nog een vrijstaand bijgebouw aanwezig met daarin de toiletten voor de treinreizigers.
Nadat de spoorlijn in de oorlog ophield te bestaan kregen de stationsgebouwen nieuwe bestemmingen waarbij enkelen inmiddels niet meer bestaan. Zowel die in of eigenlijk meer aan de rand van Meedhuizen. Anno nu in gebruik als woonboerderij waarbij de functies van loket c.a. bij de woonfunctie zijn betrokken. Hierdoor is een relatief groot woonhuis ontstaan waarbij wel opvalt dat behoudens de woonkamer en -keuken veel ruimtes modernisering behoeven. De voormalige goederenloods heeft nog steeds een gelijksoortige functie waarbij wel de gevelopeningen zijn dichtgemetseld en er een royale schuur is ontstaan.
Tegenwoordig is het geheel gesitueerd op een perceel van bijna een hectare, ingericht als siertuin, royale oprit en weiland. Dit weiland is de laatste jaren in gebruik geweest ten behoeve van het houden van paarden. De aanwezigheid van een royale schuur ondersteund dit gebruik ook. De ruim zevenhonderd vierkante meter grote schuur annex loods beschikt namelijk ook over meerdere paardenboxen. Daarnaast is hierin een afgetimmerde werkplaats gerealiseerd waarna voldoende ruimte overblijft voor uw hobby of werk. Overigens, op deze schuur annex loods zijn ook de zonnepanelen aangebracht.
Op de begane grond zijn vier grote vertrekken aanwezig. Dit betreft in de eerste plaats een royale woonkamer aan de zuidzijde met vrij uitzicht, schuifpui en een hout gestookte inbouwhaard en aangrenzend een vernieuwde woonkeuken met bergruimtes. De beide andere ruimtes zijn in meer originele staat van inrichting waarbij het enerzijds de oorspronkelijke woonkamer betreft en de voormalige ruimte van de stationschef. Deze ruimtes zouden prima kunnen fungeren als kantoor aan huis of slaap- en badkamer c.a. Daarnaast zijn op en vanaf de begane grond het toilet, de garage en de provisiekelder te bereiken.
De indeling op de eerste verdieping is zowel speels als functioneel te noemen. Op dit moment beschikt het over drie royale slaapkamers met vaste kasten, een eveneens ruime - gedateerde - badkamer en een grote zolder met mogelijkheden. Een losse trap leidt in het woonhuis nog naar een bevloerde tweede verdieping. Hier zijn ook nog diverse gebruiksmogelijkheden, helemaal als er een vaste trap gerealiseerd wordt. Overigens, ook boven de voormalige goederenloods is een bevloerde zolder aanwezig. Op het gebied van duurzaamheid is tot slot geen noemenswaardige isolatie toegepast in de woning.
Brandsma De Jong - Delfzijl